De Concerta medicatie is in ongeveer 70 procent van de gevallen effectief in het verminderen van de symptomen van Attention Deficit Disorder. Dit betekent dat het medicijn ongeveer dezelfde mate van doeltreffendheid heeft als Ritalin, Adderall en Strattera. Bijkomend voordeel is dat de bijwerkingen vaak minder ernstig zijn.
Mensen met ADD weten dat medicatie nooit het ‘cure-all’ antwoord op de problemen is. ADD vereist een veelzijdige benadering die veel verschillende tactieken en combinaties van ondersteuning vergt. Welke aanpak werkt verschilt per individu, afhankelijk van de individuele behoeften (opvoedondersteuning, NLP, neurofeedback, psycho educatie, groepsbehandeling, lichaamsbeweging, ondersteuning op het werk/school, coaching).
Concerta: goed om te weten:
- Wanneer het kind de Concerta medicatie niet in de ochtend innemen, adviseren fabrikanten dat zij de dosis voor die dag overslaan, aangezien de stimulerende middelen invloed hebben op het kind na zijn gewone bedtijd.
- Sommige ouders vinden dat Concerta, zelfs met een vroege ochtend dosering, aanzienlijk verstoring van het normale slaappatroon teweegbrengt.
- De Concerta capcule kan alleen in zijn geheel worden ingenomen, waardoor deze niet is te doceren. Dit aspect is een probleem voor hen die nog bezig zijn met het vinden van de beste dosering. Verhogen of te verlagen van de dosering vereist een nieuw recept.
- Je kunt de capcule niet verpulveren en door het voedsel roeren. Mensen die moeite hebben met het slikken van pillen kunnen hiervan problemen ondervinden. Het breken van de Concerta medicatie maakt dat het slow- release mechanisme niet functioneerd.
- De Concerta capcule wordt niet volledig verteerd en restanten van de Concerta-tablet komen in de ontlasting. Dit vormt geen ernstig gevaar voor de gezondheid, maar de Concerta medicatie wordt niet aanbevolen voor mensen met gastro-intestinale vernauwing en digestieve problemen.
Concerta bijwerkingen lijken minder heftig dan bijwerkingen van Ritalin. Desalniettemin kan Concerta nagenoemde bijwerkingen veroorzaken:
- Buikpijn.
- Zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid.
- Duizeligheid.
- Hoofdpijn.
- Tics.
- Slapeloosheid en langdurige slaperigheid.
- Verlies van eetlust.
- Toegenomen hoesten, sinusitis, bovenste luchtweginfectie.
- Braken.
- Allergische reactie.
- Verhoogde bloeddruk.
- Psychose (abnormale denkenbeelden of hallucinaties)
Concerta mag niet worden gebruikt door mensen met een duidelijke angst of opwinding, glaucoom of tics of tijdens de behandeling met monoamine oxidase remmers. De stimulerende stof methylfenidaat, ook gebruikt in Ritalin, is het actieve bestandsdeel in de Concerta medicatie. De medische gemeenschap heeft nog niet bepaald wat het effect van methylfenidaat op de lange termijn is.De Concerta fabrikant verzoekt mensen om hun arts of hun kind in te lichten of zij ooit alcohol of drugs heeft gebruikt Concerta, zoals alle andere ADHD medicatie die momenteel op de markt is, wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de leeftijd van zes, aangezien de veiligheid en effectiviteit niet is vastgesteld.