ADD en Alcohol

Nieuw onderzoek wijst uit dat kinderen met AD(H)D een hoger risico lopen op alcoholmisbruik tijdens de adolescentie en alcoholisme later in het leven. ‘Kinderen met ADHD zijn vatbaarder voor alcoholmisbruik vanwege hun impulsiviteit en concentratieproblemen, net zoals de zij een verhoogde kans lopen op problemen op school en gedragsproblemen’ stelt Brooke Molina van de Universiteit van Pittsburgh. Zij leidde een tweetal onderzoeken over dit onderwerp.

In één studie, vonden de onderzoekers dat 15- tot 17-jaar oude kinderen met AD(H)D gemiddelde 14 keer gedurende het vorige jaar dronken waren geweest. Dit is hoog in vergelijking met het gemiddelde van 1,8 keer dat adolescenten zonder ADHD halen. Veertien procent van de ADHD-ers werd geclassificeerd als afhankelijke alcoholmisbruikers, terwijl geen van de jongeren in controlegroep van niet-ADHDers deze diagnose kreeg.

De onderzoekers voegden hieraan toe dat alcoholmisbruik bij ouders en spanningen binnen de familie het alcoholismerisico voor kinderen met ADHD verhoogt. ‘Één van de redenen dat kinderen met ADHD een verhoogd risico lopen op alcoholproblemen zou kunnen zijn dat alcoholisme en ADHD in veel families beiden voorkomen’, stelt de hiervoor genoemde Molina. ‘Wij kunnen op basis van ons onderzoek concluderen dat ouderlijke alcoholmisbruik een enorme voorspeller is van problematisch drinkgedrag onder tieners; dat het deels te verklaren is vanuit de hogere spanning in families met ADHD kinderen; en dat er een sterke connectie bestaat tussen alcoholmisbruik en ADHD problematiek in de kinderjaren’.

Men kan dus stellen dat wanneer (1) een kind wordt gediagnosticeerd met ADHD en (2) de ouder nu of in het verleden met een alcoholverslaving te kampen heeft gehad, het kind óók een verhoogd risico op alcoholproblemen heeft. De studies werden gepubliceerd in het ‘Alcoholism: Clinical and Experimental Research’.

Marshal, M.P. Molina, B.S.G., Pelham, W.E., Cheong, J. (2007) Attention-Deficit Hyperactivity Disorder Moderates the Life Stress Pathway to Alcohol Problems in Children of Alcoholics. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 31(4): 564-574;

Molina, B.S.G., et al. (2007) Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Risk for Heavy Drinking and Alcohol Use Disorder Is Age Specific. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 31(4): 643-654;