ADD & Relaties: de dynamiek van 'nu' en 'niet nu'

Mensen met ADD hebben vaak slechts twee concepten tijd: ‘nu’ en ‘niet nu’. Als een project of een idee een persoon met ADD heeft gegrepen is het nu of nooit! Dat heeft voordelen en nadelen in een relatie

Onderken de dynamiek van ‘nu’ en ‘niet nu’:

Om je voordeel te doen met de ‘nu’ en ‘niet nu’ dynamiek zullen partners moeten ontdekken hoe ze op positieve wijze met elkaar kunnen omgaan. De eerste stap is te erkennen dat ‘nu’ en ‘niet nu’ een zeer sterk element is van hoe mensen ADD hun wereld beleven. Maak gebruik van deze kennis zodat het in uw voordeel werkt. Probeer bijvoorbeeld voorbije situaties niet steeds weer naar voren te brengen als dit niet relevant is voor wat vandaag gebeurd. In plaats daarvan: neem wat u van die gebeurtenis leerde en bespreekt het zo dat het op iets betrekking heeft dat vandaag of gisteren is gebeurd. Als u in het gesprek een niet-beschuldigende houding aanneemt zal deze benadering enorm kunnen helpen.

ADD & Huishouden:
De ‘nu’ en ‘niet nu’ dynamiek speelt een belangrijke rol in de dilemma’s rondom het huishouden. Als u uw ADD partner vraagt om een saaie klus te doen, kan hij of zijn ogenblikkelijk instemmen en goede wil tonen. Maar als hij/zij het niet snel doet - of onmiddellijk opschrijft – verdwijnt iets vanuit het ‘nu’ (relevant) al gauw in het ‘niet nu’ (vergeten).
Het werken met lijstjes op computers, ijskasten of keukendeuren kan enorm helpen, aangezien deze fysieke boodschappers de herinnering uit het ‘niet nu’ terugbrengen in het ‘nu’. De niet ADD partner moet zich beseffen dat er weinig kans is dat vragen en klusjes zonder meer in de gedachten van de ADD-er blijven. Dat is vaak geen onwil, laksheid of gebrek aan liefde van de kant van de ADD-er. De verschillende ‘bekabeling van de hersenen’ maken dat het voor hem/haar veel moeilijker is aan sommige eenvoudige verwachtingen te voldoen. Zeker als deze opdrachten niet prikkelend of uitdagend zijn, in de beleving van de partner met ADD.

Wanneer u de ‘nu’ en ‘niet nu’ dynamiek toepast, zult u het gedrag van uw partner gemakkelijker begrijpen en hem/haar kunnen steunen. Hier zijn een paar ideeën:
  • Gebruik een alarmklokje om een persoon met ADD eraan te herinneren iets op een specifieke tijd te doen. Wanneer uw partner geabsorbeerd wordt door iets wat zijn onmiddelijke interesse heeft kijkt hij/zij niet altijd op een horloge). Het alarm brengt de ‘vergeten’ taak terug in het ‘nu’. Mobiele telefoons, computers of zelfs de magnetron is tegenwoordig al uitgerust met zo’n alarmklokje. Voornoemde tip kan natuurlijk ook door de ADDer zelf worden toegepast! Daarin draagt de ADD-er ook een eigen verantwoordelijkheid…
    Kom overeen dat een niet-ADD partner niet constant de ADD partner bekritiseerd wanneer deze iets niet gedaan heeft weten te krijgen. Zeuren kan een manier zijn om iets terug in het ‘nu’ te brengen, maar het is vaak zo onplezierig dat de natuurlijke reactie een van verzet is. Deze weerstand kan weer resulteren in wrok bij de niet-ADD partner en hierdoor raakt men in een negatieve spiraal.
    In plaats van terecht komen in voornoemde vernietigende communicatie patroon, kunnen beide echtgenoten samenwerken. Sommige toekomstige situaties moet de ADD in het ‘nu’ brengen. Vaak is daar, zeker in het begin, wel positieve ondersteuning van een partner bij nodig.
  • Span je in om je bezig te houden met het heden en de toekomst, eerder dan slechts het verleden. Dit kan echte moeite kosten wanneer iemand zich gekwetst voelt door een opeenhoping van teleurstellende ervaringen. Maar u kan misschien gaan ervaren dat wanneer u in het heden blijft u in betere match met elkaar bent.

De ADDers ‘nu’ en ‘niet nu’ benadering van tijd, is iets dat wordt veroorzaakt door de wijze waarop de hersenen werken. Het is een opvallend verschillende benadering van organiseren van tijd. Begrip hiervan is zeer nuttig in het verbeteren van relaties waarin een van beide partners ADD heeft. De nodige creativiteit en vindingrijkheid is geboden om de toekomst (het ‘niet-nu’) terug in het ‘nu’ te brengen. Onderkenning van de ‘nu’ en ‘niet nu’ dynamiek kan partners helpen verdraagzamer met hun ADD partner om te gaan.