ADD en Voeding: Thee als ADD middel?

Thee als ADD Middel?

Thee, zowat 5 millennia geleden ontdekt in China, is na water, de meest gebruikte drank op onze planeet. Maar dat thee als middel voor concentratieverbetering bij ADD zou kunnen dienen, wordt nog niet vaak gehoord. Een aantal studies hebben uitgewezen dat thee een goed middel is tegen hartaanvallen, beroertes, diabetes, en misschien zelfs sommige vormen van kanker. Maar thee als ADD middel?

Sinds enige tijd klinken er geluiden dat thee de concentratie zou stimuleren. ‘Duizenden jaren oude bronnen bevestigen dat het drinken van thee maakt dat mensen zich ontspannen voelen’, zeggen John Foxe, professor in de neurologie aan de Universiteit van New York. ‘Maar het schijnt ook om tot hen meer alert te maken.’

Het grootste deel van het onderzoek naar thee tot zich tot noch toe geconcentreerd op de antioxidanten het bevat: favanolen, flavonolen, flavonen, anthocyanen en isoflavonen. ‘Wij weten dat hoe meer thee iemand drinkt, des te sterker de cardiovasculaire bescherming is’, zegt Lenore Arab, onderzoeker bij de University of California-Los Angeles David Geffen School of Medicine. Door schade aan het DNA te remmen, menen sommige onderzoekers, kunnen de antioxidanten een tumorgroei vertragen.

Thee en concentratie:
Nu vermoeden de neurologen dat bepaalde componenten in de bladeren van de Camellia Sinensis (de theeplant) ook een gunstig effect kunnen hebben op de hersenen. Volgens het onderzoek van Foxe, veroorzaakt het aminozuur theanine, die in groene-, zwart-, en oolong theeën wordt gevonden, een concentratieverbetering de hersenen wanneer zij complexe taken uitvoeren. Dit zou een stimulerend effect op de concentratie bewerkstelligen. Zijn onderzoek, gefinancierd door Unilever, laat zien dat theanine in combinatie met cafeïne de prestaties meer verbeteren dan één van beiden afzonderlijken.

De bevindingen, die in september op een conferentie over thee en volksgezondheid worden gepresenteerd, maken het wenselijk dat er specifieke studies naar het effect ervan bij ADDers gedaan moet worden, denkt Foxe. Andere hersenenstudies onderzoeken ondertussen het effect van thee op Parkinson en Alzheimer.

Drink tips:

  • Laat thee 3 tot 5 min trekken (dan worden alle werkzame stoffen opgenomen)
  • Drink je thee zo vers mogelijk, thee uit automaten of uit flesjes bevat minder flavonoïde dan verse.
  • Drink ongeveer drie keer per dag een bak thee
  • Thee kan de opname van ijzer uit fruit en groenten verhinderen. Het toevoegen van citroen of melk of het drinken van thee tussen maaltijden in kan dit effect tegengaan.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van Are You Easily Distracted? Try Some Tea. Door Matthew Shulman Posted September 27, 2007