Co-morbiditeit
ADD is een ontwikkelingsstoornis, die maar in 30% van de gevallen helemaal op zichzelf staat, zonder bijkomende problematiek. Dat betekent dus dat iemand er meestal een ander probleem bij heeft. In 60% van de gevallen zelfs twee problemen. Deze bijkomende aandoeningen noemen we co-morbiditeit.
Agressiestoornissen
Frequent met ADHD geassocieerde stoornissen zijn stoornissen waarin agressief gedrag op de voorgrond staat, de zogenaamde agressiestoornissen. Dit zijn Oppositional Defiant Disorder (ODD) en Conduct Disorder (CD). ODD wordt vaak als een mildere variant van CD gezien. Geschat wordt dat 30 tot 50% van de kinderen met ADHD tevens CD heeft, terwijl tenminste 35% voldoet aan de criteria voor ODD.
Leerstoornissen
Naast agressiestoornissen komen leerstoornissen vaak voor bij mensen met ADHD. De schattingen over de co-morbiditeit tussen ADHD en leerstoornissen variƫren van 10% tot 92%. Het is niet duidelijk waarom ADHD en leerstoornissen zo vaak samen optreden en of leerstoornissen al dan niet het gevolg zijn van ADHD.
Angststoornissen & Stemmingsstoornissen
Andere stoornissen die vaak samengaan met AD/HD zijn angststoornissen en stemmingsstoornissen. Schattingen van de overlap tussen AD/HD en stemmingsstoornissen variƫren van 15% tot 75%. Ongeveer 25% van de kinderen met AD/HD heeft een comorbide angststoornis. In het wetenschappelijk onderzoek is steeds meer aandacht voor de associatie tussen AD/HD en internaliserende symptomatologie. Daarbij groeit het besef dat AD/HD niet alleen negatieve gevolgen heeft voor de omgeving, maar ook voor het kind zelf.
Ticstoornissen:
Een ticstoornis komt bij 10 tot 30% van de met ADHD gediagnosticeerde mensen voor.
Pervasieve Ontwikkelingsstoornissen:
Pervasieve Ontwikkelingsstoornissen komen bij 10 tot 20% van de met ADHD gediagnosticeerde mensen voor.
Middelenmisbruik:
Verslavingsproblematiek komt bij 27-46% van de volwassenen met ADD voor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten